Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

H αξία των ζώων για την σωματική και ψυχική υγεία

           Η άποψη ότι τα ζώα ωφελούν τον άνθρωπο δεν είναι καινούρια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έρευνες οι οποίες πειραματικά πλέον αποδεικνύουν πώς συγκεκριμένα τα ζώα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και το επίπεδο ζωής των ανθρώπων.

         Μία έρευνα του Sherpell (1991) βρήκε ότι τα άτομα που έχουν ως κατοικίδιο ένα σκύλο ή μία γάτα είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων από τη στιγμή που απέκτησαν το ζώο, όπως βήχα, ζαλάδες ή υψηλό πυρετό. Ακόμη σε άλλες έρευνες βρέθηκε ότι άτομα τα οποία ήταν σε επαφή με ζώα ή ακόμη παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ζώων όπως τις κινήσεις ψαριών σε ένα ενυδρείο είχαν χαμηλότερη πίεση συγκριτικά με άτομα τα οποία δεν είχαν καθόλου επαφή με ζώα.

         Εκτός, όμως από το επίπεδο της σωματικής υγείας, τα ζώα μπορούν και συνεισφέρουν θετικά και στην μακροπρόθεσμη καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σχετικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι κάτοιζοι κατοικιδίων βιώνουν λιγότερα δραματικά και καταστροφικά δυσάρεστα γεγονότα ζωής, όπως ένα διαζύγιο ή μία απώλεια, έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης ενώ εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα αυτονομίας, αυτοπεποίθησης και αυτό-αποτελεσματικότητας.

        Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα κατοικίδια στους ανθρώπους μέσα από τις πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο πεδίο οδήγησαν στην χρήση κατοικιδίων στην θεραπεία πολλών ευαίσθητων ομάδων όπως σε οίκους ευγηρίας. Σε αυτή την περίπτωση φάνηκε πως οι ηλικιωμένοι που είχαν τη συντροφιά ενός συνοδού σκύλου επέδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στις πνευματικές τους λειτουργίες, στην διαχείριση του ελεύθερου χρόνου τους ακόμη και μεγαλύτερο βαθμό κινητοποίησης στην καθημερινότητά τους.

        Ακόμη, κατοικίδια χρησιμοποιήθηκαν σε προγράμματα των φυλακών της Αμερικής στα πλαίσια του σωφρονισμού και της καλλιέργειας της υπευθυνότητας των ατόμων που εκτίουν ποινές στα συγκεκριμένα σωφρονιστικά ιδρύματα. Παρόλο που τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων δεν είναι ακόμη γνωστά, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που παρακολούθησαν σχετικά προγράμματα σε σωφρονιστικά ιδρύματα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής ευθύνης και θετικής προσωπικής ανάπτυξης. 

          Ποιοι είναι όμως οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα κατοικίδια επιδρούν θετικά στην υγεία του ανθρώπου; Υπάρχουν έρευνες που ισχυρίζονται πως τα θετικά αποτελέσματα συμβαίνουν μέσω απλά της παρουσίας τους, καθώς μειώνουν το αίσθημα μοναξιάς και απομόνωσης του ατόμου.Επίσης η χωρίς όρους αγάπη που προσφέρουν τα κατοικίδια στον ιδιοκτήτη τους δρουν θετικά στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αξίας που το άτομο δίνει στον εαυτό του.

         Επιπλέον, τα ζώα στις περιπτώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως συνοδούς φαίνεται ότι επηρεάζουν θετικά στην κοινωνικοποίησή τους καθώς προσεγγίζονται πιο εύκολα από φίλους αλλά και τελείως ξένους ανθρώπους.

        Το κατοικίδιο είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής και ατομικών χαρακτηριστικών καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικές επιλογές. Ωστόσο, η απόκτηση ενός κατοικιδίου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα ούτε τα ίδια τα κατοικίδια ως σάκος του μποξ για να ξεσπάμε τα νεύρα μας ή να βγάζουμε τα προβλήματά μας. Η απόκτηση ενός κατοικιδίου πρέπει να αποτελεί μία υπεύθυνη επιλογή, καθώς τα πλεονεκτήματα δεν ακυρώνουν τις υποχρεώσεις που ο κάθε ιδιοκτήτης έχει απέναντι στο ζώο το οποίο έχει στο σπίτι του. Η κακή μεταχείριση ενός κατοικιδίου είναι κάτι που εκτός από την αθλιότητα της πράξης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ακόμη και υγείας, π.χ. αμέλεια της σωστής καθαριότητας ή διατροφής του ζώου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου