Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Facebook: μία απαιτητική ψηφιακή κοινωνία

           


          Το Facebook εδώ και λίγα χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή πολλών ανθρώπων και στη χώρα μας. Θυμάμαι κάπου το 2005 στην Αγγλία που οι περισσότεροι ρωτούσαν αν μπορούν να σε βρουν στο Facebook όχι να ζητήσουν  τον αριθμό του τηλεφώνου σου. Τότε μου φαινόταν πολύ περίεργο και ούτε για μία στιγμή δεν μου πέρασε από το μυαλό τι θα επακολουθήσει στο μέλλον με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.


          Δεν είμαι από τους πολέμιους του Facebook ούτε πρόκειται να αναλωθώ σε θεωρίες συνομωσίας για τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών γιατί ούτως ή άλλως τα στοιχεία όλων είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για όλες τις υπηρεσίες ελέγχου και καταστολής. Από τη μία μπορώ να πω ότι το διασκεδάζω από την άλλη παρατηρώ συνεχώς συμπεριφορές γιατί για μένα το Facebook είναι μία κοινωνία. Όπως και στην πραγματική κοινωνία ο χαρακτήρας του κάθε μέλους φαίνεται ξεκάθαρα από συγκεκριμένες δραστηριότητες και δημοσιεύσεις.

          Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι μεγάλο ποσοστό των κινήσεων και δημοσιεύσεων των χρηστών  γίνονται με άμεσο στόχο την αντίδραση και όχι για αυτή καθ' αυτή την έκφραση απόψεων. Καθημερινά παρακολουθώ διάφορα είδη σχολίων και δημοσιεύσεων που μοναδικό σκοπό έχουν να προκαλέσουν την αντίδραση. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ερωτικά υποννοούμενα, σε άλλα βωμολοχίες και σε άλλα απλά ξεπατικωμένα αποφθέγματα για να εγείρουν την αντίδραση και περιέργεια των αδαών που τώρα ανακαλύπτουν τις απόψεις του Einstein για το σύμπαν, ή τον τετριμμένο πιο Coelho.

       Ένας από τους πιο κλασσικούς τύπους χρηστών είναι οι καθ' όλα εθισμένοι. ''Φίλοι'' που ξοδεύουν πολλές ώρες της μέρας απλά για να ανακοινώσουν το τι θα κάνουν, πού θα πάνε, με ποιον, γιατί και τι...Αν αναλώνεσαι στο να ανακοινώνεις πριν το κάνεις σίγουρα αναλώνεσαι στο να κοιτάς συνεχώς τι ανακοινώνουν οι άλλοι και τελικά η ζωή σου γίνεται μία διαδικτυακή βιτρίνα...Επιπλέον, ας σκεφτούν όλοι αυτοί οι φανατικοί χρήστες πως όπως όλες οι μόδες του εξωτερικού έρχονται έτσι και αργά η γρήγορα θα εμφανισθούν και τα εγκλήματα που βασίζονται σε πληροφορίες του Facebook. Δεν θα αργήσει η μέρα που ο κλέφτης θα μπει στο σπίτι σου γιατί ξέρει ότι λείπεις μια βδομάδα διακοπες στις Μπαχάμες...

     Ο κλασσικότερος τύπος όλων όμως και για πολλές έρευνες ή και η βάση της αρχικής ιδέας και λειτουργίας της σελίδας αυτής είναι ο νάρκισσος. Μέσα σε αυτή την ιστοσελίδα δικτύωσης ο καθένας μπορεί να χτίσει ένα νέο προφίλ. Να διαλέξει τις φωτογραφίες που θα βάλει, τις σελίδες που θέλει να προβάλλει ότι χρησιμοποιεί, τις ταινίες που βλέπει, να προσεγγίσει τα ταίρια που θέλει με την διαφορά ότι θα έχουν ήδη αποκτήσει μία εικόνα βάσει του προφίλ που είναι δημοσιευμένο. Πόσα μοντέλα και αν δεν έχουν ξεπηδήσει από το Facebook, πόσα photoshootings δεν έχει πάρει το μάτι μου και γιατί όχι άλλωστε; Στο Facebook είσαι ότι δηλώσεις... Μόνο που με 1.70 ύψος άνδρας μοντέλο δεν γίνεσαι ούτε καθηγητής πανεπιστημίου απλά επειδή το δηλώνεις στους εργοδότες. Ο στόχος αυτών των ατόμων είναι να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν μία ωραιοποιημένη εικόνα και πίσω από την οθόνη του υπολογιστή αυτό είναι πολύ εύκολο. Παρατηρώ όλα αυτά τα άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού και βλέπω ότι η ενασχόλησή τους καθημερινά με τις φωτογραφίες και τις δημοσιεύσεις τους απασχολεί πολλές ώρες. Σε μία αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική βρέθηκε ότι σημαντικός αριθμός χρηστών παρουσιάζουν ναρκισσιστική προσωπικότητα και εξαρτώνται σημαντικά από το Facebook σε σημείο να δημοσιεύουν συνεχώς υλικό μέχρι να κερδίσουν την απόλυτη προσοχή των άλλων.

        Ιδαιίτερη προσοχή πρέπει όμως να δοθεί στους εφήβους που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Στο εξωτερικό ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά βιασμών, απαγωγών ακόμη και φόνου σε περιπτώσεις όπου έφηβες κυρίως παρασύρονται και βγαίνουν να συναντήσουν από κοντά τους διαδικτυακούς τους φίλους. Όπως όμως τονίστηκε παραπάνω καθένας ότι δηλώσει είναι στο διαδίκτυο και στην ψηφιακή αυτή κοινωνία σαφώς και υπάρχουν οι διεστραμμένοι, οι επικίνδυνοι και οι κακόβουλοι.

       Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το Facebook είναι μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που έχει πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών. Τι πιο ωραίο από τον επικοινωνείς και να βλέπεις πως περνά ο φίλος σου που σπουδάζει στην άλλη πλευρά του κόσμου χωρίς να ξοδεύεις ουτε cent; Ti ωραίο να πληροφορείσαι και να οργανώνεσαι άμεσα για γεγονότα και δραστηριότητες που σ ενδιαφέρουν ή να παίζεις τα εκατοντάδες παιχνίδια που είναι δωρεάν; Γιατί όχι να ανταλλάξεις και απόψεις για διάφορα θέματα, αθλητικά, πολιτικά κλπ. Αυτή όμως η σελίδα είναι κομμάτι της κοινωνίας, μην εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα, μην ανησυχείς για τα προσωπικά σου δεδομένα καθώς μόνο ότι δημοσιοποιείς εσύ ο ίδιος γίνεται γνωστό στους άλλους, μην θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο και αποκαλύπτεσαι σε όποιον ζητά να γίνει φίλος σου. Σκέψου αν θα πήγαινες να πιεις καφέ με έναν ξένο επειδή σου το ζήτησε ευγενικά στο δρόμο...Γιατί να τον βάλεις στον κύκλο σου και να του δώσεις τις πληροφορίες σου έτσι απλά... Τέλος, κατάλαβε πως η πραγματική ζωή είναι έξω από το διαδίκτυο, έξω από αυτό που θες να δεις ή να δείξεις...

Α! και την επόμενη φορά που θα βγεις να πιεις ένα ποτό μπορείς να συζητήσεις με τους φίλους σου από το να ξοδέψεις όλο τον ελεύθερό σου χρόνο με αμέτρητα φλας μέχρι να βγάλεις την πιο ωραία φωτογραφία που θα είναι το πειστήριο στους διαδικτυακούς δου φίλους για το πόσο καλά πέρασες χθες το βράδυ (;)...Τέλος μπορείς να καταλάβεις ότι με όλα αυτά τα Like που κάνεις, τη συμμετοχή σε group και την εμφάνισή σου στα φωτογραφικά άλμπουμ των διαφορων μαγαζιών που πηγαίνεις δίνεις ένα πολύ καλό καταναλωτικό προφίλ στις εταιρίες και το σχετικό σύστημα (και αν δε με πιστεύεις κοίτα δεξία στη σελίδα σου...ω, τι σύμπτωση να είναι η αγαπημένη σου μάρκα ρούχων...α!και αγγλικά πανεπίστημια...εκεί δεν ήταν να πας να σπουδάσεις; δες κάτι συμπτώσεις βρε παιδί μου...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου