Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ναρκισσισμός: κάθε μέρα με θαυμάζω όλο και περισσότερο...

          




          O Νάρκισσος είναι μία από τις πιο γνωστές μορφές στην αρχαιότητα. Ο Νάρκισσος ήταν ένας πανέμορφος νέος αλλά παρόλο που ήταν ερωτευμένες μαζί του όλες οι νύμφες του δάσους αυτός δεν ήθελε καμία γιατί θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να ερωτευθεί καμία καθώς καμία δεν ήταν τόσο όμορφη όσο ο ίδιος του ο εαυτός. Έτσι ο μύθος λέει πως ο Νάρκισσος πνίγηκε προσπαθώντας να πιάσει το είδωλο του που καθρεφτιζόταν στον ποταμό γιατί ήταν ότι πιο ωραίο είχε ποτέ δει. Τέλος λέγεται πως στο σημείο που πέθανε ο Νάρκισσος φύτρωσε ένα πολύ όμορφο λουλούδι που πήρε το όνομά του από αυτόν.


       Πέρα όμως από το λουλούδι, το ίδιο πρόσωπο της μυθολογίας ο Νάρκισσος έδωσε το όνομά του και σε μία διαταραχή της προσωπικότητας τη ναρκισσιστική διαταραχή. Τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας αναφέρονται σε άτομα που θεωρούν ότι είναι μοναδικά για αυτό και πρέπει να συναναστρέφονται μόνο με άλλα εξίσου σπουδαία και μοναδικά άτομα. Ακόμη συνήθως απαιτούν τον υπερβολικό θαυμασμό, την κολακεία και την εκτίμηση των άλλων ενώ εμφανίζουν παράλογες απαιτήσεις για ευνοϊκή μεταχείριση όπου και αν βρίσκονται . Ταυτόχρονα απαιτούν οι άλλοι να συμμορφώνονται στις δικές τους προσδοκίες και κανόνες. Είναι άτομα χωρίς εμπάθεια και κατανόηση και ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν τους άλλους με όποιον τρόπο μπορούν για να πετύχουν τους στόχους τους. Επικεντρωμένοι στους δικούς τους στόχους δεν ενδιαφέρονται ούτε αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα θέλω των ατόμων γύρω τους, και συχνά εμφανίζουν αισθήματα φθόνου ή θεωρούν ότι οι άλλοι τα φθονούν. Γενικότερα, η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αλαζονική και υπεροπτική.

          Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται τόσο βολικά σε πολλούς καθώς κανείς νομίζει πως με μια τέτοια συμπεριφορά ειδικά στη  σημερινή εποχή κάποιος μόνο κερδισμένος θα μπορούσε να βγει. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Τα άτομα με αυτή την διαταραχή είναι τόσο εξαρτημένα από την αυταρέσκειά τους και τον θαυμασμό των άλλων που η αυτοεκτίμησή τους είναι πολύ εύθραυστη, μπορεί ένα και μοναδικό αρνητικό σχόλιο να τους καταρρακώσει ενώ η αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να είναι και απόλυτα επιθετική. Σε άλλες περιπτώσεις η έντονη αίσθηση ταπείνωσης που μπορεί να νιώσουν είναι πιθανό να τα οδηγήσει στην κοινωνική απομόνωση και την κατάθλιψη. Τέλος, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή συναντούν ιδιαίτερη δυσκολία στο να αποδεχθούν το γήρας.
         Υπολογίζεται ότι αυτή η διαταραχή εμφανίζεται στο 1% του γενικού πληθυσμού αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και το 16% του κλινικού πληθυσμού πολλές φορές σε συνδυασμό με άλλες διαταραχές ενώ παραπάνω από το 50% των ατόμων με τη  συγκεκριμένη διαταραχή είναι άνδρες.
    
         Όσον αφορά την αιτιολογία οι απόψεις δεν έχουν μία συγκεκριμένη τάση καθώς πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη διαταραχή δεν εμφανίζεται συχνά μεμονωμένη. Από ψυχαναλυτικής όμως άποψης η οικογένεια φαίνεται να διαδραματίζει τον κυριότερο ρόλο καθώς υπερβολικές στάσεις και απόψεις των γονιών για το παιδί τους οδηγεί το παιδί στο να δημιουργήσει και να συντηρήσει τη ιδέα ενός μεγαλειώδους εαυτού την οποία εσωτερικεύει, προβάλλει και πολύ δύσκολα αλλάζει.

          Η σημερινή μου ενασχόληση με τη συγκεκριμένη διαταραχή σαφώς και δεν είναι τυχαία, σαφώς και είναι συνέχεια του τελευταίου άρθρου σχετικά με το facebook, ένας χώρος όπου ο ναρκισσισμός βασιλεύει. Θα μου πεις δεν χρειάζεται κανείς να έχει facebook για να πάρει αυτά τα μηνύματα. Ανοίγεις την τηλεόραση και να το πάλι...Δεκάδες νέοι και νέες, κενοί και επιφανειακοί αναλώνονται ώρες για τα νύχια, τα μαλλιά τους, το ντύσιμό τους, το πώς θα τραβήξουν τα βλέμματα  και το θαυμασμό των άλλων...Το καταγράφω πιο πολύ για να δώσω μια εξήγηση σε αυτό που σε πολλούς φαίνεται ανεξήγητο...Πόσα παραδείγματα...Τόσο όμορφη γιατί να καταστρέφεται έτσι; Γιατί να γίνει αλκοολικός; Γιατί να πέσει σε κατάθλιψη; Γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα...Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι το βασικό υλικό της σύγχρονης τηλεόρασης,  του σύγχρονου star system, μόνο που υπάρχει δυστυχώς αρκετό υλικό και είναι τόσο εύκολα αναλώσιμο...Και μετά αναγκάζονται να καταφύγουν όλο σε μεγαλύτερες υπερβολές για να κερδίσουν τον θαυμασμό...Και αυτός δεν έρχεται ή έρχεται και κρατάει πολύ λίγο...και ο κατήφορος συνεχίζεται...Θα μπορούσα να κατονομάσω πολλά τέτοια άτομα αλλά είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε δεκάδες στο μυαλό σας...

           Τονίζω πως άλλο η αυτοπεποίθηση και άλλο ο ναρκισσισμός...Ο ναρκισσισμός όπως και όλες οι διαταραχές είναι μία παθολογική μορφή συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Απλά με λυπεί πως τριγύρω οι νάρκισσοι αυξάνονται συνεχώς και δυστυχώς πολλές φορές δεν αξίζουν ούτε το 1/100 του θαυμασμού που απαιτούν... Κάποτε είχα διαβάσει κάπου ένα γνωμικό το οποίο δυστυχώς δεν ξέρω ποιου είναι αλλά μου έρχεται πάντα στο μυαλό όταν συναντώ τέτοια άτομα (όχι φυσικά όταν έρχονται να ζητήσουν βοήθεια αλλά όταν απολαμβάνουν να ζουν έτσι...).

''Αν βρεις άνθρωπο που να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, να είσαι βέβαιος πως αυτή είναι η μόνη μεγάλη ιδέα που πέρασε από το μυαλό του''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου