Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Νιώθεις μοναξιά; Κάνε ένα μπανάκι!

                                                         

 

Το να βουλιάζεις στη μπανιέρα όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες πέρα από μία απλή αισθητηριακή απόλαυση προσφέρει και κοινωνικά πλεονεκτήματα. Οι  Bargh και Shalev, δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale έκαναν μία έρευνα βάσει της οποίας απέδειξαν πως η φυσική ζέστη που αισθανόμαστε στο σώμα μας μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι συμμετέχοντες της έρευνας οι οποίοι παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά κοινωνικής απομόνωσης ταυτόχρονα ανέφεραν και μεγαλύτερη συχνότητα της απόλαυσης ενός μπάνιου. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι εφόσον έχουν αρκετό χρόνο μοναξιάς ασχολούνται περισσότερο με τον εαυτό τους, αυτό όμως δεν μπορεί να εξηγήσει την ταυτόχρονη προτίμηση για ένα μπάνιο σε αρκετά ζεστό νερό.

Η αναγνώριση της σύνδεσης μεταξύ κοινωνικής και σωματικής ζεστασιάς είναι εμφανής και σε γλωσσικά σήματα επικοινωνίας αν σκεφτεί κανείς τις εκφράσεις που χρησιμοποιούμε: ''είναι κρύος άνθρωπος'' ή '' με κάνει να νιώθω ζεστασιά''. Και αυτό δεν είναι ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας αλλά συναντάται και σε άλλες γλώσσες. Παραδείγματος χάρη οι Βρετανοί λένε '' he gave me a warm smile'' και αυτές οι εκφράσεις έχουν τις ρίζες τους αιώνες πριν.

Παρόλο που τα ευρήματα είναι ακόμη νέα σχετικά συνδέονται με ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία, δεν έχουμε παρά να δοκιμάσουμε την χρησιμότητά τους στην πράξη. Ούτως ή άλλως ένα μπανάκι παραπάνω δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μοναξιά λοιπόν αντί να καταφύγετε στην εύκολη λύση ενός ποτηριού με αλκοόλ δοκιμάστε ένα ζεστό μπάνιο και πού ξερετε, μπορεί η ζεστασιά να περάσει από το σώμα στο συναίσθημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου