Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Διαδικτυακός εθισμός



  Το διαδίκτυο είναι καθημερινό κομμάτι της ζωής μας αλλά όπως παρατηρούν οι επιστήμονες υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό κυρίως εφήβων οι οποίοι εκδηλώνουν συμπεριφορές εθισμού σχετικά με την χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
             
              Ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι χρήστες και εξαρτημένοι άλλων ουσιών όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως ο τζόγος.
·         Κυριαρχία : Ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει το χαρακτηριστικό της κυριαρχίας όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ψυχοδραστικές ουσίες καθώς το ίντερνετ πλέον , εφόσον το άτομο έχει εθιστεί γίνεται το κέντρο της ζωής του ατόμου.
·         Τροποποίηση της διάθεσης: όπως συμβαίνει και με τη χρήση των ψυχοδραστικών ουσιών και τις αντίστοιχες εξαρτήσεις, η διάθεση και συμπεριφορά του ατόμου επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο και τη συχνότητα χρήσης προκαλώντας καλή διάθεση και ηρεμία όταν το άτομο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ αντίθετα κακή διάθεση και μούδιασμα όταν δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
·         Ανοχή: Χαρακτηριστικό της χρήσης των ψυχοδραστικών ουσιών είναι πως   σταδιακά πρέπει να αυξάνεται η ποσότητα της δόσης της ουσίας για να μπορέσει το άτομο να βιώσει τα ίδια συναισθήματα ευφορίας. Αντίστοιχα, στη χρήση του διαδικτύου αυξάνεται η ανεκτικότητα του ατόμου για αυτό και σταδιακά αυξάνονται και οι ώρες χρήσης του διαδικτύου για να μπορέσει το άτομο να νιώσει αισθήματα ικανοποίησης και ευφορίας.
·         Συμπτώματα στέρησης: Η αναφορά στα συμπτώματα στέρησης έχει να κάνει με ένα σύνολο συμπτωμάτων που χαρακτηρίζει τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο σωματικά συμπτώματα τα οποία διαρκούν περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά είναι επίπονα όσο και συμπτώματα στέρησης που έχουν να κάνουν με το μυαλό και τα συναισθήματα του χρήστη και τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Στην περίπτωση των εθισμένων χρηστών του διαδικτύου δεν έχουν περιγραφεί άμεσα σωματικά συμπτώματα στέρησης αλλά υπάρχουν δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις και αντιδράσεις όταν απομακρύνονται από την χρήση του διαδικτύου.
·         Σύγκρουση: Στις περιπτώσεις των εξαρτημένων από ψυχοδραστικές ουσίες ατόμων , η ίδια χρήση αλλά και τα συνεπαγόμενα αποτελέσματα αυτής στη συμπεριφορά του ατόμου οδηγούν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε διαπροσωπικές συγκρούσεις με τα άτομα του στενού περιβάλλοντος του ατόμου που ενοχλούνται από αυτή την προβληματική συμπεριφορά αλλά πολλές φορές και σε εσωτερικές συγκρούσεις. Στην περίπτωση των εσωτερικών συγκρούσεων που βιώνει το άτομο, λαμβάνει χώρα μία εσωτερική πάλη καθώς από τη μία το άτομο απολαμβάνει την αίσθηση που του προκαλεί η ουσία αλλά από την άλλη σε κάποια σημεία γίνεται και αισθητή η πτώση της λειτουργικότητας και η αλλαγή στη συμπεριφορά σε βαθμό που ενοχλείται και ο ίδιος ο χρήστης. Τις περισσότερες φορές το άτομο συναντά μεγάλες δυσκολίες στο να λύσει αυτές τις συγκρούσεις  με συνέπεια να ενταθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο σε προσωπικό όσο και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Στην περίπτωση του διαδικτυακού εθισμού, το άτομο βιώνει τις ίδιες ακριβώς συγκρούσεις και τις ίδιες δυσκολίες στην επίλυσή τους. 
         Υποτροπή: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών είναι οι υποτροπές. Σε πολλές περιπτώσεις, το άτομο παρόλο που απέχει από την χρήση αρκετό καιρό μην μπορώντας να διαχειριστεί την έλλειψη της χρήσης και περισσότερο τη συναισθηματική και νοητική εξάρτηση από αυτήν, ξανακυλά και επανέρχεται στην προηγούμενη προβληματική κατάσταση. Παρομοίως, και στον εθισμό του διαδικτύου είναι πιθανή η υποτροπή και υπαρκτή η τάση το άτομο να επανέλθει επανειλημμένως σε παθολογικές μορφές χρήσης ακόμη και μετά από αρκετό καιρό αποχής η ελέγχου.

               Τα άτομα που εκδηλώνουν συμπεριφορές εθισμού από το διαδίκτυο είναι άτομα τα οποία είναι μοναχικά, έχουν χαμηλή αυτο-πεποίθηση και καταθλιπτικά συμπτώματα. Είναι άτομα  που δεν είναι ικανοποιημένα από τη ζωή τους όπως αυτή είναι για αυτό και αναζητούν τη λύση σε έναν φανταστικό κόσμο χωρίς ταυτότητα τον κόσμο του διαδικτύου. Η προβληματική χρήση του ίντερνετ μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της λειτουργικότητας του ατόμου σε όλα τα επίπεδα ακόμα και σε επίπεδα προσωπικής υγιεινής.

            Η δική μου συμβουλή είναι να κοιτάξουμε τα προβλήματα κατάματα, να μην ψάχνουμε για κανενός είδους υποκατάστατο πόσο μάλλον την ψυχρή οθόνη ενός υπολογιστή. Η πραγματική ζωή είναι έξω από το σπίτι, οι πραγματικοί άνθρωποι είναι αλλιώς και η συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο δεν μπορeι σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί. Για αυτό λοιπόν αφήστε τις πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και βγείτε στον έξω κόσμο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου