Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Γιατί πεινάω συνέχεια;;;




Καθημερινά προκύπτουν έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν πως τα ποσοστά παχύσαρκων ατόμων αυξάνονται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να δει κανείς αυτές τις έρευνες αρκεί να ρίξει μια ματιά τριγύρω και θα καταλάβει πως πάρα πολλοί συμπολίτες μας και πολλές φορές και παιδιά είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα.

Οι θεωρίες ποικίλλουν, άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα πιεστικά ωράρια που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος δεν του επιτρέπουν να αφιερώνει τον χρόνο που χρειάζεται στη σωστή διατροφή του, δεν του επιτρέπουν να γυμνάζεται όσο πρέπει. Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα παιδιά σήμερα έχουν άμεση πρόσβαση στην ψηφιακή πραγματικότητα και έτσι πολλές φορές το παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι που ήταν ένας άτυπος τρόπος εκγύμνασης έχει αντικατασταθεί από πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή με το συνδυασμό πολλών ανθυγιεινών σνακ που κατακλύζουν τα σπίτια μας.
Εγώ σήμερα θα δώσω έμφαση σε μία άλλη διάσταση του θέματος και θα προχωρήσω στο διαχωρισμό της συναισθηματικής από την βιολογική πείνα. Σαφώς η βιολογική πείνα έχει να κάνει με τις βασικές ανάγκες του οργανισμού για γλυκόζη και ενέργεια. Είναι μία από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες η οποία συνοδεύεται τελικά από το αίσθημα του κορεσμού μόλις αυτή ικανοποιηθεί.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ

Ένα σύγχρονο όμως και ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι αυτό της συναισθηματικής πείνας. Η συναισθηματική πείνα είναι αυτή η οποία πηγάζει από την αίσθηση του ανικανοποίητου σε άλλους τομείς της ζωής του ατόμου. Πολλά άτομα νιώθοντας μοναξιά, φόβο, κατάθλιψη ή την αίσθηση του ανεκπλήρωτου και ανικανοποίητου στη ζωή τους καταφεύγουν στο φαγητό. Αυτό ξεκινά με κάποια πρώτα περιστατικά όπου το άτομο όταν βρίσκεται σε καταστάσεις στενοχώριας, φόβου ή και πανικού καταφεύγει στο φαγητό για να κατευνάσει τα αρνητικά συναισθήματα που αισθάνεται. Αυτό καταλήγει σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και την αύξηση του σωματικού βάρους. Συχνά αυτά τα περιστατικά συνοδεύονται από αισθήματα ενοχής που επιδεινώνουν τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Έτσι το άτομο χωρίς να το καταλάβει αναπτύσσει ασυνείδητα μία συνήθεια καταπολέμησης του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων με την πρόσληψη τροφής. Έρευνες αναφέρουν πως ασυνείδητα από κάποιο σημείο και μετά το άτομο αφιερώνει κομμάτια της μέρας όπoυ τρώει σημαντικά μεγάλες ποσότητες για να βρει τη συναισθηματική του ισορροπία τονίζοντας πως μόνο τότε αισθάνεται πραγματικά ο εαυτός του και φτάνει στη γαλήνη.

Είναι καλό λοιπόν να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως η υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό αλλά και πολύ συχνή αίσθηση πείνας δεν μπορεί να έχει καθαρά βιολογική βάση. Είναι πολύ πιθανό το φαγητό να συμπληρώνει κενά που νιώθουμε σε άλλους τομείς στη ζωή μας. Έτσι την επόμενη φορά που θα νιώσουμε υπερβολική λαιμαργία ενώ δεν πέρασαν και πολλές ώρες από το τελευταίο μας γεύμα καλό θα ήταν να αναλογιστούμε τι αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή και τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά να 'πεινάμε'.
Εκτός από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να μας προκαλέσει η γρήγορη πρόσληψη και διατήρηση βάρους πρέπει να αναλογιστούμε και τις ψυχολογικές συνέπειες καθώς πολλά άτομα με προβλήματα βάρους και διαταραχές στην πρόσληψη τροφής εμφανίζουν ανορεξία, βουλιμία ή/και κατάθλιψη.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μία ακατανίκητη λαχτάρα για μία διατροφική κραιπάλη αναρωτηθείτε: ΠΕΙΝΑΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου