Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Κράτα μία εικόνα...

     
 


      Δεν θα επεκταθώ σε καμία ανάλυση σήμερα ούτε σε περιγραφή της μαύρης καθημερινότητας και των ψυχικών δυσκολιών που όλοι βιώνουμε. Σήμερα θα μιλήσω για μία αγαπημένη τεχνική, ένα προσωπικό βίωμα το οποίο μοιράζομαι με όσους ζητάνε την βοήθειά μου. 

    Δεν είναι σπάνιο να νιώσουμε όλοι κάποια στιγμή ότι όλα μαυρίζουν, ότι όλα είναι μάταια, ότι πνιγόμαστε, ότι...ότι...ότι...Ωραία και τώρα τι κάνουμε; α. παίρνουμε αυτά τα ωραιότατα αγχολυτικά που τόσοι καλοί επιστήμονες έχουν δουλέψει για να παράγουν κια αποφέρουν ουκ ολίγα κέρδη β. το ρίχνουμε στο αλκοόλ, πού θα πάει μετά το τρίτο ποτηράκι θα κοιμηθώ και θα ηρεμήσω γ. φυσάμε και ξεφυσάμε σε μία χαρτοσακούλα, τόσους έχουμε δει να το κάνουν στις ταινίες και πάντα δείχνει ότι πιάνει.

    Εγώ λοιπό δεν κάνω τίποτα από όλα αυτά, απλά δίνω δέκα λεπτά στον εαυτό μου και σκέφτομαι κάτι συγκεκριμένο, κάτι δικό μου και όλως περιέργως κάθε φορά νιώθω καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα; Δημιουργήστε μια εικόνα, μία φαντασίωση, μία μικρή νοητή απόδραση που σας ευχαριστεί και σας ηρεμεί. Τα βήματα είναι απλά (ίσως βέβαια με την καθοδήγηση ενός ειδικού τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα) και μπορούν κάθε φορά να προστίθενται καινούρια.

   Απομονωθείτε σε ένα μέρος όπου δεν θα σας ενοχλήσει κανείς, ένα μέρος όπου νιώθετε ασφάλεια και χαλαρώστε. Κλείστε τα μάτια και φτιάξτε την δική σας φαντασίωση. Κρατήστε την εικόνα ενός μέρους που μόλις το είδατε σας κόπηκε η ανάσα από την ομορφιά και την ηρεμία που νιώσατε. Ωραία, αφού λοιπόν βρήκαμε το μέρος, μπορούμε να δημιουργήσουμε ολόκληρο το σκηνικό, τροποιώντας τον καιρό, το πώς είμαστε εμείς μέσα σε αυτή την εικόνα, οι ήχοι που ακούγονται, η μουσική, ποιος είναι μαζί μας και κρατήστε αυτή την εικόνα σαν ένα μικρό προσωπικό κομμάτι, σαν ένα ταξίδι που μπορείτε να κάνετε κάθε φορά που νιώθετε πιεσμένοι ή απελπισμένοι.

   Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε άγχος ή πολύ άσχημα απλά κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε για όσο χρειάζεστε αυτό το μέρος, το οποίο είναι συνδεδεμένο μόνο με θετικά συναισθήματα. Θα διαπιστώσετε μέσα από μία σταδιακή εφαρμογή και προσπάθεια πως αυτή η εικόνα, αυτο το κομμάτι είναι τόσο λυτρωτικό όσο δεν φαντάζεστε. Μία μικρή συμβουλή που ίσως είναι και η πιο σημαντική είναι  να αποβάλλετε κάθε αίσθηση λογοκρισίας, κάθε εξωτερική δύναμη πίεσης. Σκεφτείτε ό,τι θέλετε, όπως το θέλετε και κρατήστε το για σας. Γιατί πάντα είναι καλό να έχουμε κάτι για εμάς, σαν ένα μικρό κομμάτι που δεν προσεγγίζεται ούτε και επηρεάζεται από κανέναν. Άλλωστε τα μυστικά δένουν τους ανθρώπους, ευκαιρία λοιπόν να έρθετε λίγο πιο κοντά με τον ίδιο σας τον εαυτό.

Καλό ταξίδι...!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου