Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Δεν συνεννοούμαστε!



Πολλά ζευγάρια αλλά και γονείς με παιδιά πηγαίνουν στον ψυχολόγο γιατί έχουν προβλήματα στις σχέσεις τους. Με δύο λέξεις που πολλά συχνά χρησιμοποιούνται: ''Δεν συνεννοούμαστε!''. Οι πιο συχνές δικαιολογίες είναι πως ο καθένας λέει τα δικά του, είναι αγύριστο κεφάλι, κλπ. κλπ. κλπ.

 Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το πρόβλημα βρίσκεται σε βασικά στοιχεία της επικοινωνίας. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο των καιρών είναι πως όλοι δεν έχουν χρόνο. Δεν έχουν χρόνο για να ακούσουν παρά μόνο για να πουν, ή ο περιορισμένος τους χρόνος φαίνεται στο ότι βιάζονται να απαντήσουν χωρίς να έχουν καλά καλά καταλάβει αυτό που θέλει να πει ο συνομηλιτής τους. Το αποτέλεσμα; Κακή συνεννόηση πως τις περισσότερες φορές οδηγεί σε συγκρούσεις και διαφωνίες.

Έρευνες που έχουν γίνει ακόμη και σε παντρεμένα ζευγάρια δείχνουν πως σε κάποιες περιπτώσεις η επικοινωνία που έχει το ζευγάρι είναι τόσο λάθος που συχνά θυμίζει επικοινωνία δύο ατόμων που μόλις έχουν γνωριστεί και ακόμη δεν γνωρίζουν ο ένας τους κώδικες του άλλου. Έτσι πολλές φορές η οικειότητα που νιώθουμε για κάποιον λειτουργεί ανασταλτικά στην επιτυχία της επικοινωνίας μας αν δεν του αφήσουμε τα κατάλληλα περιθώρια και το χώρο να μπορέσει να εκφράσει αυτά που θέλει με τον τρόπο που τα θέλει. Μάλιστα σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής επικοινωνίας μεταξύ ενός παντρεμένου ζεγαριού, ζητήθηκε από το σύζυγο να εξηγήσει στους ερευνητές μία φράση που θα πει η γυναίκα του. Η γυναίκα του είπε : '' 'Εχει πολλή ζέστη στο δωμάτιο''. Η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού τόσο σε γλωσσικούς όσο και σε μη γλωσσικούς κώδικες ήταν τόσο κακή που η επιθυμία της γυναίκας για να ανοίξουν το κλιματιστικό ερμηνεύθηκε και μάλιστα με περίσσια σιγουριά από τον άνδρα ως ερωτικό υπονοούμενο.

Σε ότι έχει να κάνει με τους γονείς και τα παιδιά, η φράση εγώ σε γέννησα είναι πια παρωχημένη νομίζω. Αφήστε το παιδί σας να εκφραστεί όπως θέλει και επικοινωνήστε εποικοδομητικά αναπτύσσοντας διάλογο, χωρίς υστερίες και υπερβολές, απλά αφήστε την κουβέντα να εξελιχθεί. Μόνο αν υπάρχει χώρος και για τους δύο ομιλητές μπορεί να υπάρξει σωστή επικοινωνία.

Δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε πως επικοινωνώ δεν σημαίνει μόνο μιλάω, δεν σημαίνει επιβάλλομαι, σημαίνει και ακούω. Ακόμη, η σωστή επικοινωνία έχει και τον κατάλληλο τόπο και τον κατάλληλο χρόνο. Προσπαθήστε να πείτε αυτά που θέλετε όταν δείτε ότι και ο άλλος είναι σε θέση να μιλήσει ή να ακούσει, καθώς η επικοινωνία καλλιεργείται και δεν επιβάλλεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου