Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ψευδαίσθηση





Ήταν μια φορά ένας αγρότης χοντρός και άσχημος που είχε ερωτευτεί (φυσικά!) μια πριγκήπισσα ξανθιά και πανέμορφη...
Μία μέρα η πριγκήπισσα-κανείς δεν ξέρει γιατί- έδωσε ένα φιλί στον χοντρό και άσχημο αγρότη...
και ως διά μαγείας αυτός μεταμορφώθηκε σ έναν κομψό και λυγερόκορμο πρόγκηπα.
(Τουλάχιστον έτσι τον έβλεπε αυτή...)
(Τουλάχιστον έτσι αισθανόταν αυτός...).
Γράμματα στην Κλαούντια, 1982.

Οι ψευδαισθήσεις είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, για κάποιους ίσως και η βάση της ζωής τους. Ψευδαίσθηση όταν ένα πρόβλημα όπως του ότι έχω βάλει 2 κιλά θεωρείται σοβαρό, τη στιγμή που κάποιος άλλος αν χάσει 2 κιλά ακόμη θα πεθάνει από ασιτία. Ψευδαίσθηση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ο ίδιος ο έρωτας. Δεν είναι ψευδαίσθηση ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι είναι ο καλύτερος και πιο γλυκός του κόσμου;Αν άλλωστε δεν ηταν ψευδαίσθηση αλλά πραγματικότητα ίσως θα κρατούσε για πάντα!

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ψευδαισθήσεις κάνουν πάντα κακό στη ζωή μας. Ναι από τη μία μπορεί να μας κρατούν μακριά απο την αλήθεια και ίσως κάποιες φορές αυτό να είναι καταστροφικό γιατί αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα όπως μας βολεύει και όχι όπως είναι. Από την άλλη οι ψευδαισθήσεις μπορεί σε κάποιες στιγμές να μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα λιγότερο τραγικά ή λίγο πιο ωραιοποιημένα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες.
Κάποια πράγματα λοιπόν είναι έτσι γιατί έτσι εμείς τα βλέπουμε ή τουλάχιστον έτσι εμείς αισθανόμαστε...Ψαξτε λοιπόν και δείτε πόσες ψευδαισθήσεις υπάρχουν στην δική σας ζωή. Μην τις ακυρώσετε όλες...Αλλά μην βασίζετε και ολόκληρη την ύπαρξή σας σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου