Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή




Η ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των αγχωδών διαταραχών και χαρακτηρίζεται από εμμονές/ιδεοληψίες (ιδέες και εικόνες) ή/ και κινήσεις καταναγκαστικές. Οι ιδεοληψίες, είναι επαναλαμβανόμενες και δυσάρεστες ενώ συνοδεύονται από άγχος. Είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι οι απλές ανησυχίες ή σκέψεις που έχει συχνά ένας άνθρωπος για την ζωή ή/και το μέλλον του δεν θεωρούνται ιδεοληψίες.

Οι ψυχαναγκασμοί είναι συγκεκριμένες συμπεριφορές οι οποίες έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την υπερβολή και την αποδιοργάνωση της καθημερινότητας του ατόμου με παραδείγματα το συνεχές πλύσιμο των χεριών, η προσευχή σε συγκεκριμένο αριθμό και μέρη κ.α. Οι ψυχαναγκασμοί έχουν συνήθως τη μορφή τελετουργικού και πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου όχι το άτομο να νιώσει ευχαρίστηση αλλά προκειμένου να απαλλαχθεί από το άγχος που του προκαλούν οι εμμονές από τις οποίες υποφέρει. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που πιστεύουν ότι αν δεν κάνουν κάποια πράγματα με μία συγκεκριμένη σειρά ή με συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων μπορεί να πάθει κάποιος από την οικογένειά του κάτι κακό.

Συνήθως, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται μεταξύ των 25-35 ετών και στα δύο φύλα. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή. Η αιτιολογία της συγκεκριμένης διαταραχής δεν είναι μονοδιάστατη καθώς μπορεί να έχει βιολογική βάση, να οφείλεται σε κάποιο τραυματικό γεγονός όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ενώ αυξημένες πιθανότητες εμφανίζουν άτομα με χαρακτηριστικά αυστηρής οργάνωσης και τελειομανίας. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που η ιδεο-ψυχαναγκαστική διαταραχή εμφανίζεται ως συνοδή διαταραχή με κατάθλιψη ή την χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Η συγκεκριμένη διαταραχή είναι πολύ κουραστική και επώδυνη για το άτομο που την βιώνει καθώς εμποδίζει σημαντικά την ομαλή λειτουργικότητά του σε συνδυασμό με τα ανυπόφορα αισθήματα ενοχών και ντροπής που βιώνουν. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως όσο γρηγορότερα ζητήσει βοήθεια το άτομο τόσο πιο εύκολη θα είναι η θεραπεία καθώς σε κάποιες ακραίες βέβαια περιπτώσεις, μπορεί οι συνέπειες να είναι πολύ σοβαρές.




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου