Μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές της εποχής είναι η κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης ανάλογα με τους προσδιοριστές βαρύτητας, ψύχωσης και ύφεσης. Έτσι η κατάθλιψη μπορεί να χαρακτηρίζεται από ένα και μοναδικό καταθλιπτικό επεισόδιο, να είναι χρόνια, εποχιακή, να έχει υφέσεις και εξάρσεις, να είναι ήπια, μέτρια, ή σοβαρή.
Η κατάθλιψη επηρεάζει σημαντικά το άτομο στο πλαίσιο πολλών επιπέδων όπως το συναισθηματικό, το γνωστικό, της αντίληψης και συγκέντρωσης. της κινητοποίησης και του σώματος. Το άτομο με κατάθλιψη περιγράφει συνήθως την διάθεσή του με φράσεις όπως: ''δε με νοιάζει πια'' ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που αρνούνται ότι νιώθουν θλίψη παρόλο που αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο πρόσωπό τους (συνήθως παιδιά). Η κατάθλιψη συνδέεται άμεσα με την έλλειψη ευχαρίστησης τη λεγόμενη ανηδονία, καθώς το άτομο δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε τίποτα, ακόμη και σε πράγματα που στο παρελθόν το γέμιζαν χαρά. Ακόμη πολλά άτομα με κατάθλιψη νιώθουν πολύ άγχος, ένα συνεχή φόβο για έναν επικείμενο κίνδυνο που πολλές φορές συνοδεύονται από ταχυκαρδίες και άλλα σωματικά συμπτώματα. Επιπλέον, τα άτομα με κατάθλιψη παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο καθώς μπορεί να μην μπορούν να κοιμηθούν καθόλου (αϋπνίες) ή και το αντίθετο να κοιμούνται συνέχεια ( υπερϋπνία, συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους). Πολλοί καταθλιπτικοί εμφανίζουν διαταραχές πρόσληψης τροφής ενώ συχνά ιδιαίτερα οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν και νευρική ανορεξία. Επιπλέον, το άτομο με κατάθλιψη, νιώθει μία συνεχή αίσθηση κόπωσης, ελάττωση της ερωτικής διάθεσης, ένα αίσθημα ανημπόριας ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το άτομο παρουσιάζει αυτοκτονικό ιδεασμό. Το 1% των ατόμων με κατάθλιψη πεθαίνει αυτοκτονώντας μέσα σε 12 μήνες από την έναρξη του καταθλιπτικού επεισοδίου. Παρόλο που είναι οξύμωρο είναι αληθινό, ότι συνήθως τα άτομα με κατάθλιψη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας στην περίοδο των 6-9 μετά τη βελτίωση που παρουσιάζουν και αυτο συμβαίνει γιατί μόνο τότε ουσιαστικά έχουν βρει κάποια αποθέματα ενέργειας για να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους.
Η κατάθλιψη μπορεί να έχει ηλικία έναρξης οποιαδήποτε ηλικία αλλά η μέση ηλικία έναρξης είναι γύρω στα 25. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως στην περίπτωση της κατάθλιψης δεν ισχύουν οι μεταβλητές του μορφωτικού επιπέδου, της κοινωνικό-οικονομικής τάξης, της εθνικότητας και της οικογενειακής κατάστασης.
Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες από ότι σε άνδρες και αυτό πιθανόν σε ένα κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο εξηγείται μέσω των πολλαπλών ρόλων που οι γυναίκες αναλαμβάνουν στη σύγχρονη κοινωνία. Η γυναίκα καλείται να είναι μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, καλή επαγγελματίας και είναι πιθανόν σε πολλές περιπτώσεις να επωμίζονται ένα τεράστιο φορτίο. Επιπλέον, παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η τηλεόραση, η κακή χρήση του υπολογιστή, το πενθος, η εγκυμοσύνη, η λοχεία αλλά και η χρήση ψυχοδραστικών ουσίων συνδέονται με την εμφάνιση της κατάθλιψης.
Η δική μου γνώμη είναι πως πέρα από τους παραπάνω παράγοντες, η κατάθλιψη συνδέεται κυρίως με την πτώση των κοινωνικών αξιών και την διάλυση του οικογενειακού και κοινωνικού δικτύου. Σήμερα, όλοι οι άνθρωποι έχουν πολλούς γνωστούς, ξοδεύουν πολλές ώρες για τις κοινωνικές τους δραστηριότητες αλλά δεν επικοινωνούν ουσιαστικά, δεν συζητούν...όλοι θέλουν να μιλήσουν αλλά κανείς δεν δείχνει την υπομονή να ακούσει. Έχουμε ξεχάσει να ακούμε, να βοηθάμε, όλοι έχουμε τα δικά μας προβλήματα και συνήθως πάντα έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα από αυτά που έχει ο άλλος. Έπειτα, η παρούσα οικονομική κατάσταση, η έλλειψη σεβασμού και η διαφθορά που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας πολύ απλά σε κάποια άτομα προκαλεί θλίψη, μία θλίψη που πολοί δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Από την άλλη είμαι ενάντια στην ισχυροποίηση της ταμπέλας της κατάθλιψης. Πολύ εύκολα ψυχολόγοι, ψυχίατροι και λοιπό ιατρικό προσωπικό δίνουν με περίσσια ευκολία την διάγνωση της κατάθλιψης και συνταγογραφούν τα αντικαταθλιπτικά. Τα φάρμακα είναι ξένο σώμα στον οργανισμό μας δεν είναι πανάκεια. Ακόμη, η θλίψη και η στενοχώρια είναι συναισθήματα που όλοι νιώθουμε...Φυσικά και αν χάσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο θα νιώσεις πόνο και θλίψη αλλά αυτό δεν είναι κατάθλιψη. Για να λάβει κάποιος την διάγνωση της κατάθλιψης πρέπει να μην μπορεί να λειτουργήσει σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, πρέπει να παρουσιάζει τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παραπάνω στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας, τις περισσότερες μέρες του χρόνου για δύο χρόνια.
Δεν θα ξεχάσω μία καλοχτενισμένη και καλοντυμένη κυρία που χρόνια πριν είχε ζητήσει βοήθεια γιατί είχε κατάθλιψη...Πιστέψτε με το άτομο με κατάθλιψη με δυσκολία σηκώνεται από το κρεβατι του ή αποχωρίζεται το σπίτι του.
Αυτό που εγώ προτείνω είναι να ζούμε τη ζωή μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να ξεπερνάμε τα προβλήματα με όποιο τρόπο θεωρούμε καλό, να υποδεχόμαστε τη θλίψη όταν αυτή έρχεται γιατί μέσα από αυτή θα εκτιμήσουμε την ευτυχία στο μέλλον. Και όταν νιώσουμε ότι αλλάζουμε, ότι χανόυμε τον εαυτό μας να ζητήσουμε την βοήθεια της οικογένειάς μας και την βοήθεια από ειδικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου