Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η ''μυωπία΄΄ του αλκοόλ

          


          Το αλκοόλ είναι μία νόμιμη ουσία η οποία μάλιστα είναι και πολύ δημοφιλής σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ σε κάποιες όπως και στη χώρα μας έχει πλέον μία καθοριστική θέση σε πολλές από τις κοινωνικές και πολιτισμικές μας δραστηριότητες. Στην Ελλάδα, το αλκοόλ υπάρχει παντού, σε όλες τις τιμές και εύκολα συνδυάζεται με χαρά, με τη λύπη, τη χαλάρωση και άλλες πολλές καταστάσεις της καθημερινότητάς μας.

         Πώς όμως πραγματικά μας επηρεάζει το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες και τι από αυτά που πιστεύουμε όντως ισχύει; Πώς σε τελική ανάλυση μας αλλάζει το αλκοόλ ως ανθρώπους; Υπάρχει ένα πολύ γνωστό μοντέλο στο συγκεκριμένο πεδίο της ψυχολογίας που κάνει λόγο για τη ''μυωπία του αλκοόλ''. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, το αλκοόλ κάνει το πεδίο προσοχής μας ιδιαίτερα κοντόφθαλμο και όσο περισσότερο πίνουμε τόσο περισσότερο αυτό το πεδίο προσοχής μας περιορίζεται σε ερεθίσματα και σημεία που βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας ακυρώνοντας όλες τις περιφερειακές ενδείξεις. 

       Ωστόσο, πέρα από τις ατομικές διαφορές στο πώς οι άνθρωποι μετατρέπονται όταν πίνουν, υπάρχουν κάποιες γενικές ομοιότητες που εύκολα θα αναγνωρίσουν και θα συμφωνήσουν με αυτές οι συχνοί πότες:

  •  Το αλκοόλ σίγουρα μας ανυψώνει την αυτοπεποίθηση. Στους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση αλκοόλ τους δίνει μία καλύτερη αίσθηση για τον εαυτό τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ακριβώς το πεδίο προσοχής μας μειώνεται σημαντικά, εξαλείφονται οι περιφερειακές ενδείξεις και βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στον ιδανικό μας εαυτό. Ίσως για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι ιδιαίτερα εθιστικό, ουσιαστικά είναι ένας τρόπος εύκολης αυτοπραγματωσης σφραγισμένος μάλιστα σε ένα ελκυστικό μπουκάλι.
  • Από την άλλη, με την κατανάλωση αλκοόλ οι πραγματικές  ανησυχίες μπορεί να γίνουν χειρότερες. Ο λόγος είναι ίδιος, εφόσον τα περιφερειακά ερεθίσματα περιορίζονται και η ικανότητά μας να δούμε τα πράγματα σφαιρικά σχεδόν εξαλείφεται, η προσοχή μας εστιάζεται σε μία μονομερή αντιμετώπιση των προβλημάτων μας τα οποία όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ φαίνονται όλο και μεγαλύτερα, όλο και πιο κοντά σε εμάς.
  • Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ένας άνθρωπος που έχει πιει αρκετά δίνει έμφαση στην ευχαρίστηση της στιγμής. Δεν σκέφτεται, ούτε προσέχει τους γενικότερους κινδύνους ενώ οι αναστολές και τα ηθικά ζητήματα φαίνονται όχι απλά απόμακρα αλλά κουκίδες στο διάστημα.
  • Υπάρχει βέβαια και μία κατηγορία δραστηριοτήτων στις οποίες η απόδοση αυξάνεται όσο αυξάνεται και η κατανάλωση αλκοόλ όπως είναι συνήθως οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Το άτομο εστιάζει μόνο σε αυτό με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί για αυτό και είναι πολύ συχνό καλλιτέχνες, συγγραφείς και λοιποί λόγιοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον εθισμό στο αλκοόλ.

         Συμπερασματικά, το αλκοόλ προκαλεί τη μυωπία του νου και της προσοχής. Όλα τα γενικά και μακρινά, ίσως και τα σημαντικά φαίνονται ακόμη πιο σημαντικά. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχοι φακοί επαφής ή γυαλιά για να βελτιώσουν αυτό το είδος μυωπίας. Μπορείτε απλά να μειώσετε την κατανάλωση του αλκοόλ αν θεωρείτε ότι χανετε πολύ γρήγορα τον έλεγχο. Όσοι από την άλλη θέλετε να συνεχίσετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ απλά διαβάζοντας αυτό το άρθρο μπορέιτε να γλιτώσετε κάποιες ώρες από την επόμενη μέρα όταν συνήθως όλοι αναρωτιούνται γιατί το έκανα αυτό ή τι πραγματικά σκεφτόμουν κα φέρθηκα έτσι. Φιλικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου